Vezi aici detaliate Cele „Zece porunci” din Ghidurile ESC (2020) Sindroame Coronariene Acute non-STEMI

 


Cele Zece „Porunci”

(1) Diagnosticul

Disconfortul toracic fără creștere persistentă a segmentului ST (SCA- nonSTEMI) este principalul simptom care inițiază cascada diagnostică și terapeutică. Patologia corelată la nivel miocardic este necroza cardiomiocitară, măsurată prin eliberarea troponinei sau, mai rar, ischemia miocardică fără afectarea celulară (angina instabilă).  

(2) Testele de troponină

Se recomandă măsurători de testare a troponinei de înaltă sensibilitate (hs-cTn) față de cele mai puțin sensibile. Cu toate acestea, multe patologii cardiace, altele decât IM, pot duce, de asemenea, la creșteri ale troponinei cardiace.  

(3) În Urgență, algoritmi rapizi de „rule-in” și „rule-out”

Se recomandă utilizarea algoritmului 0h/1h (cea mai bună opțiune) sau a algoritmului 0h/2h. Utilizați împreună cu evaluările clinice și ECG, algoritmii 0h/1h și 0h/2h Tropininele inalt senzitive permit identificarea corespunzătoare a pacienților candidați pentru externare timpurie și management ambulatoriu. Nu să blocheze paturile din UPU câte o zi întreagă până vine schimbul de seară.  

(4) Evaluarea riscului ischemie/sângerare

Nivelurile inițiale de hs-cTn adaugă informații prognostice în ceea ce privește mortalitatea pe termen scurt și lung la variabilele clinice și ECG. Scorul de risc al Registrului global al evenimentelor coronariene acute (GRACE) este superior evaluării medicului (subiectiv) pentru apariția decesului sau a IM. Consorțiul de cercetare academică - Risc ridicat de sângerare poate fi utilizat pentru a evalua riscul de sângerare.  

(5) Imagistica neinvazivă

Chiar și după excluderea infarctului miocardic, imagistica electivă neinvazivă sau invazivă poate fi indicată în conformitate cu evaluarea clinică. Angiografia tomografică computerizată coronariană sau imagistica prin stres pot fi opțiuni bazate pe evaluarea riscului.

(6) Stratificarea riscului pentru abordarea invazivă

O abordare invazivă de rutină timpurie în termen de 24 de ore de la internare este recomandată pentru infarctul miocardic fără supradenivelare a segmentului ST (NSTEMI) pe baza măsurătorilor hs-cTn, scor GRACE de risc> 140 și modificări dinamice noi sau probabil noi ale segmentului ST. Angiografia invazivă imediată este necesară la pacienții foarte instabili în funcție de starea hemodinamică, aritmii, insuficiență cardiacă acută sau durere toracică persistentă. În toate celelalte prezentări clinice, se poate efectua o abordare invazivă selectivă în conformitate cu testarea neinvazivă sau evaluarea riscului clinic.  

(7) Strategii de revascularizare

Accesul radial este recomandat ca abordare preferată la pacienții cu Non-STEMI 1qsupuși unei evaluări invazive. Intervenția coronariană percutană a leziunii vinovate este tratamentul la alegere. În boala multivessel, momentul și completitudinea revascularizării ar trebui să fie stabilite în funcție de relevanța funcțională a stenozelor, vârstă, starea generală a pacientului, comorbidități și funcția ventriculară stângă.  

(8) MINOCA

Infarctul miocardic cu arterele coronare neobstruate (MINOCA) încorporează un grup eterogen de cauze subiacente care pot implica atât afecțiuni coronariene, cât și necoronare. Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă este unul dintre instrumentele cheie de diagnostic, deoarece permite identificarea cauzei care stau la baza majorității pacienților. Partea proasta e ca nici pe EKG nu apare si uneori nici durere nu da, ci doar o usoara dispnee. Si colac peste pupaza, vine si COVID cu un risc crescut de coagulare - eu suspectez ca un drag prieten de-al meu tocmai de asta a facut infarct letal  neasteptat la o varsta tanara, la doar 2 saptamani dupa COVID19 forma usoara. Fiind tanar, va dati seama ca a primit doar clexane 10 zile si nimic altceva.  

(9) Terapia antiplachetară post-tratament

Poate cel mai important aspect al terapiei medicamentoase, terapia antiplachetară duală constând dintr-un puternic inhibitor al receptorului P2Y12 în plus față de aspirină este recomandată în general timp de 12 luni, cu excepția cazului în care există contraindicații. Durata terapiei antiplachetare duale poate fi scurtată (<12 luni), prelungită (> 12 luni) sau modificată prin schimbarea DAPT sau descalare în funcție de judecata clinică individuală determinată de riscul ischemic și de sângerare. Bunicul meu nu se stia cu boli acrdiace, dar lua cate un sfert de aspirina pe zi - este astazi considerat excesiv, studiile au limitat utilitatea aspirinei, confirmand si evidentiind riscurile abuzului. Dar atunci cand vem indicatie, e rau sa n-o dai.  

(10) Terapie antitrombotică triplă

Anticoagulantele orale fără vitamina K (NOAC) sunt preferate față de antagoniștii vitaminei K la pacienții supuși PCI cu indicație pentru anticoagulare orală pe termen lung. Se recomandă terapia antitrombotică dublă cu NOAC și terapia antiplachetară unică ca strategie implicită până la 12 luni după o perioadă scurtă de până la 1 săptămână de TAT. Terapia antitrombotică triplă poate fi prelungită până la o lună atunci când riscul ischemic depășește riscul de sângerare. Text integral al documentului  este disponibil la www.escardio.org/guidelines. Conținutul Ghidului Societății Europene de Cardiologie (ESC) a fost publicat numai pentru uz profesional personal și educațional. Nu este autorizată nicio utilizare comercială. Nici o parte din Orientările ESC nu poate fi tradusă sau reprodusă sub nicio formă fără permisiunea scrisă a ESC. Permisiunea poate fi obținută la trimiterea unei cereri scrise către Oxford University Press, editorul European Heart Journal și partea autorizată să gestioneze astfel de permisiuni în numele ESC (journals.permissions@oxfordjournals.org). © Societatea Europeană de Cardiologie 2020. Toate drepturile rezervate. Pentru permisiuni vă rugăm să ne trimiteți un e-mail: journals.permissions@oxfordjournals.org. Disponibilitatea datelor Datele sunt disponibile în documentul principal al Ghidurilor ESC 2020 pentru gestionarea sindroamelor coronariene acute la pacienții care prezintă fără creștere persistentă a segmentului ST.

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:

"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)
         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dieta pentru colesterol ridicat

  Dieta pentru colesterol ridicat Scopul principal al acestei diete este reducerea colesterolului ridicat. Rația zilnică Este necesar să se...